Former BHS building regeneration

The proposed scheme will see the existing facade be refurbished and the creation of four new commercial units.

The former BHS building in Coventry City Centre could receive a new lease of life if newly proposed plans to refurbish and regenerate the building go ahead.

Having sat empty for three years, the building has seen much speculation and rumours as to who might occupy the space, with guesses ranging from bargain outlets to luxury department stores.

The regeneration scheme proposes the renovation and replacement of existing shopfronts, minor alternations to the building and removal of the external canopy.

The interior would also be split up into four separate units, three on the ground floor and one located on the first floor, accessed via its own ground floor shopfront.

The ground floor would be remodelled to provide new retail units, each with new shopfront access and some with access to the rear service area.

The basement would be stripped out to provide additional space for new plant and storage.

Planning documents suggest that the refurbishment is planned in order to make the building fit for purpose and to meet potential occupier’s needs, and that “tenants have been identified.”

Computer-generated images of the proposed plans for the architectural facade suggest that Matalan, B&M and Coventry Building Society all could occupy the space.

It is thought that the development will add value to the local economy by providing space for businesses in an unused building at the heart of Coventry City Centre, recreating employment-generating commercial premises. There is hope that the scheme can become a new destination that in itself is a catalyst for further investment.

Being a Grade II listed property, the building is an accomplished example of post-war buildings which has clear group value with the other structures in that part of the city centre.

As such, the plans emphasise that the development aims to “re-energise and regeneration,” rather than replace, the existing facade, and be sympathetic to the original design of the building by respecting the use of materials, scale and massing.

We’re put at ease by the fact that the architects for the project, Corstorphine + Wright, are the same team behind the development of the Former Co-operative Department Store into 63 private residences, which so perfectly preserved and revitalised the early character of that building.

All designs by award-winning architects Corstorphine + Wright.